Wat te doen bij acute blessures thv onderste ledematen ?
- RICE: R – rust, I – ijs, C – Compressie, E – elevatie (been hoog houden)
- Bekers met ijs en ijscompressen liggen in de diepvries. Deze zijn vrij toegankelijk voor alle leden van KFC. De eerste 48 uur, meerdere malen per dag 10 min. koelen dit om hevige zwelling te voorkomen en het herstel te bevorderen
- Op het oog een zeer ernstige blessure? Vraag de medische staf voor beoordeling op het veld. Indien een spelers absoluut niet in staat is 4 stappen te lopen op het aangedane been zal doorverwijzing naar de spoedgevallendiens MZNL noodzakelijk zijn. Is dit wel mogelijk dan voldoet bovenstaand (RICE) en ga je naar je huisarts zo snel als je kan.
- Heb je in het weekend een blessure op gelopen, dinsdag- en donderdagavond staat de kinesist voor je klaar om deze te beoordelen en jou te adviseren om optimaal te herstellen.
De benen zijn tijdens het voetbal het meest blessuregevoelig. Dat kan variëren van een schop tegen de schenen, een acute blessure aan het enkel of kniegewricht en spierblessures aan de hamstrings, de kuitspieren en de aanhechtingen van spieren in de lies.
Enkel
De meest voorkomende blessure bij voetbal is de enkelverstuiking, ook wel distorsie, verzwikking of verdraaiing genoemd. In de meeste gevallen ontstaat de blessure bij een landing op de buitenzijde van de voet waarbij de voetzool te ver binnenwaarts draait. Aan de buitenkant van de voet kunnen kapsel, banden en zenuwweefsel beschadigen doordat er teveel rek op komt. Aan de binnenzijde kan er kraakbeen beschadigen doordat het teveel in elkaar gedrukt wordt. Afhankelijk van de ernst van de blessure zijn de weefsels aan de buitenzijde uitgerekt of gescheurd. Deze beschadiging veroorzaakt een bloeding in de enkel. Vandaar dat de enkel dik, (na korte tijd) blauw en pijnlijk wordt. Het beschadigde weefsel geneest vanzelf net als een wond op de huid. Maar spieren en zenuwweefsel gaan niet vanzelf weer goed functioneren. Spieren en zenuwweefsel moeten getraind worden. Dat kan met hele simpele balansoefeningen. Daarnaast moet de enkel beschermd worden om de kans op herhaling te voor komen.
Knie
De knie is een blessuregevoelig gewricht. Door een verdraaiing kan het kniegewricht beschadigen. Bij zo’ n verdraaiing kunnen (kruis)banden en meniscusweefsel beschadigd raken. Letsel aan de meniscus kan zwelling veroorzaken en mogelijk kan de knie niet meer goed buigen en strekken. Ernstig letsel aan de kruisbanden veroorzaakt vaak een inwendige bloeding of vochtvorming. De knie voelt dan dik en warm aan, doet pijn, beweegt niet meer goed. Bij een ernstige verdraaiing raken kruisbanden en de binnenste meniscus vaak tegelijkertijd beschadigd.Bij het vermoeden op letsel van de kruisbanden is het belangrijk om de juiste diagnose te laten stellen bij een sportarts en of sportfysiotherapeut. Tijdens en na het herstel van een knieblessure kan het zinvol zijn om de knie (tijdens het sporten) te beschermen met een Kniebrace.
Hamstring
Hamstring blessures zijn meestal acute blessures. Zowel een kleine als een grote spierscheur heeft tijd nodig om te genezen. Het duurt vaak zes weken voordat de scheur genezen is. Het verraderlijke is dat een scheur in de hamstring al veel eerder helemaal niet meer gevoeld wordt. Maar op het moment dat er weer een volledige sprint gemaakt wordt, blijkt dat de blessure nog niet geheel genezen is. Het spierweefsel krijgt dan opnieuw te veel kracht te verwerken. De genezing van de hamstring heeft echt zes weken tijd nodig. Goede begeleiding door een deskundige sportfysiotherapeut en/ of sportverzorger kunnen dit voorkomen.
Lies
Een liesblessure bij voetbal kan zowel een acute als een overbelastingsblessure zijn. Bij een liesblessure is het meestal de pees die beschadigd is. De pees is de overgang tussen spier en bot. De pees moet dezelfde kracht als een spier ondergaan maar is veel dunner. Door de specifieke voetbalbewegingen wordt er veel van de pezen in de lies gevraagd. Je voelt de pijn diep in de lies. Door middel van stabiliteitsoefeningen (core stability) kun je de kans op (herhaling van) een liesblessure verkleinen.
Quadriceps (=bovenbeenstrekker)
De aanhechting van deze spier onder de knie kan door overbelasting pijnklachten geven. Vaak zie je dit bij jonge sporters die in korte tijd flink gegroeid zijn. De botten nemen eerst in lengte toe waarna de spieren en pezen volgen. Veel jonge sporters gaan juist op de leeftijd wanneer ze flink groeien, eerder meer dan minder frequent sporten. Waardoor met name deze spieraanhechting overbelast kan raken. De pijn zit meestal onder de knieschijf(=patella). Een Patellabrace kan in veel gevallen de pijnklachten verminderen.
Andere blessures zoals schedel trauma, schouders, rug, nek, ribben : Indien vermoeden van ernstig trauma steeds direct doorverwijzen naar de spoedgevallendienst, indien zeer ernstig steeds de hulpdiensten verwittigen. Indien niet ernstig van aard best toch even laten controleren door de huisarts die je een behandeling voorschrijft.
Spoeddienst MZNL : 011826240 of noodnummer 100
- Procedure hervatten sportactiviteitenPROCEDURE bij een BLESSURE
- Als men een blessure krijgt, raadpleegt men zo vlug mogelijk de kine vd club. .
Afspraak is dat er binnen de 24U feedback moet zijn ivm de blessure aan de trainer - De kine onderzoekt de speler én geeft de speler de toestemming om te trainen OF niet te trainen. Eveneens kan de kiné bepalen welke oefeningen de speler mag meedoen én welke niet. Of hij kan de speler adviseren, voor bijkomend onderzoek, een sportdokter of specialist te raadplegen.
Of de kiné kan de speler andere ‘revalidatieoefeningen’ opleggen, om thuis of op de club, individueel uit te voeren.
Het is erg belangrijk dat de speler zich strikt aan deze raadgevingen houdt!!! Soms denkt een speler niks meer te voelen én gaat hij zelf 100% meetrainen, met alle gevolgen vandien…hervallen in de blessure of nog verergeren van de blessure…
Alléén de kiné team kan bepalen of een speler weer voor de volle 100% mag aansluiten bij de groep. - Vooraleer een gekwetste speler opnieuw geselecteerd wordt voor een wedstrijd, dient hij minstens 2 volledige trainingen voluit zijn kunnen gaan. Vanaf zijn 1° selectie start hij op de bank én zal zijn speeltijd dan wekelijks toenemen. Dus onmiddellijk een volledige match meedoen, na een blessure, kan niet.
In onze JO geldt dan ook: “er zijn géén belangrijke wedstrijden, alléén de gezondheid van onze spelers is het belangrijkste.”
In onze jeugdopleiding rekenen we er dan ook op dat iedere geblesseerde jeugdspeler én jeugdopleider deze procedure nauwkeurig volgt
- Als men een blessure krijgt, raadpleegt men zo vlug mogelijk de kine vd club. .